vrijdag 15 juli 2011

Limburgse rijstevlaai


Ingrediënten

25 gram boter + extra voor invetten
1100 ml volle melk
250 gram broodmix wit
175 gram suiker
1 zakje vanillestokje
125 gram dessertrijst
2 bekers slagroom
1 kaneelstokje
2 eieren
1/2 tablet chocolade extra puur (a 100 gram)

Bereiden

Stap 1
Laat de boter smelten en voeg 100 ml melk en 100 ml water toe. Verwarm tot het mengsel lauw is. Zeef de broodmix boven een kom, voeg 25 gram suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats 1 uur rijzen.

Stap 2
Snijd ondertussen het vanillestokje open en schraap het merg er met een mespunt uit. Doe de rijst, de rest van de melk, 1 beker slagroom, het vanillestokje, het merg, het kaneelstokje, een mespunt zout en 125 gram suiker in een pan. Breng dit al roerend aan de kook. Laat op laag vuur 20 minuten koken onder af en toe roeren. Laat iets afkoelen (giet de rijst niet af).

Stap 3
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de opstaande rand van de springvorm in met boter. Rol het deeg uit tot een cirkel van ong. 34 cm. Leg in de springvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Stap 4
Klop de eieren met een mixer tot de massa bijna wit ziet. Verwijder het vanille- en kaneelstokje uit de rijst. Spatel de eimassa door de rijst. Schep op de taartbodem, strijk glad en bak de vlaai in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de vlaai buiten de koelkast helemaal afkoelen.

Stap 5
Maak met een kaasschaaf flinters van de chocolade. Klop de rest van de slagroom met de rest van de suiker stijf. Bestrijk de taart met de slagroom en bestrooi met de chocoladeflinters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten